Nieuws

Weer daling in aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen

Het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen daalt verder. In het eerste kwartaal van 2023 waren er ruim 3.000 transacties, 52,5 procent minder dan een jaar eerder. Dit is een grotere daling dan in het vierde kwartaal van 2022. Toen daalde het aantal transacties met ruim 50 procent, tot ruim 5.000. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Druk op Nederlandse koopwoningmarkt neemt verder af

In het eerste kwartaal van 2023 zet de daling van de koopprijzen van woningen verder door. Ook blijkt het aantal verkochte woningen in de bestaande woningvoorraad op een lager niveau uit te komen dan voorgaande jaren. Dit blijkt uit de 41e Monitor Koopwoningmarkt over het eerste kwartaal van 2023, vandaag gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Verhuurders zetten hun woningen massaal te koop

Recente maatregelen van de overheid om de woningcrisis op te lossen, dreigen volgens beleggers juist uit te lopen op een drama voor woningzoekenden en de woningmarkt. Nu veel investeerders massaal hun huizen verkopen, is er in veel grote steden bijna geen huurwoning meer te krijgen. ,,Dit is de giftigste cocktail ooit.’’